In de mediaKunststof leidingsystemen verlijmen luistert nauw

Kunststof leidingsystemen verlijmen luistert nauw

17 januari 2011

De meest kwetsbare schakel bij binnenrioleringen en drukleidingsystemen is de verbinding. Het vakkundig verbinden van PVC-buizen is een klusje dat naar mate de diameter toeneemt, steeds nauwer luistert.

De uiteindelijke kwaliteit van een leiding-systeem hangt voor het leeuwendeel samen met de kwaliteit van materiaal, de lijm en het vakmanschap van de installateur. Voldongen feit is dat de installateur vooral werkt met het product dat hij gewend is te gebruiken en wat prettig is in gebruik. De praktijk leert dat met name in de renovatie nog volop uit traditie gesoldeerd wordt. Voor toepassingen voor cv en drinkwater maken installateurs graag gebruik van schroefdraadverbindingen met traditioneel hennep & fitterskit, teflontape of het ptfe-koordje. Ook bij het verlijmen van PVC zijn tradities heilig. Daar is niets mis mee, maar keuringsinstanties zijn onverbiddelijk. Verkeerde producttoepassingen of foutieve verwerking kunnen op termijn tot schades leiden, en in veel gevallen hangt de verwerker, dus de installateur. Goede productkennis, in combinatie met vakmanschap zijn dus sleutels voor een duurzame verbinding. De meest toegepaste PVC-leidingen in Nederland zijn drukleidingen (van 16 mm tot 315 mm) en afvoersystemen (van 40 tot 160 mm).

PVC-lijm geeft zogeheten koudlasverbindingen.  De lijm bevat naast PVC ook additieven en oplosmiddelen. De toplaag van buis en fitting lossen op zodra de lijm is aangebracht. Als het oplosmiddel is verdampt, heeft de verbinding dezelfde eigenschappen als de buis en fitting, dat wil zeggen: mechanische-, temperatuur- en chemische bestendigheid. De te verbinden elementen worden een eenheid. Dit betekent dus óók dat het oplosmiddel uit de lijm verdwijnt als de pot eenmaal is geopend. De gemiddelde houdbaarheid van lijmen is 12-24 maanden. De maximale levensduur heeft de monteur die de pot zo veel mogelijk gesloten houdt. Als de lijm indikt of verkleurt is hij niet meer te gebruiken.

(bovenstaand artikel is gepubliceerd in het vakblad Installatie en Sanitair (uitgave Reed Business). Voor meer informatie en de gratis digitale nieuwsbrief: www.installatie.nl.)

Terug naar nieuwsoverzicht
Griffon gebruikt cookies.

Sluiten
Klik hier voor meer informatie.